HAVALANDIRMA
Kapalı bir ortamın havasını değiştirmek maksadıyla farklı yöntemlerle, çeşitli araçlar kullanarak dışarıdan temiz hava akımının içeriye alınması işlemine havalandırma deriz.
Havalandırma sistemleri, oldukça pratik ve güvenli bir çalışma ortamı için duman, toz ve buhar gibi kirleri ortamdan uzaklaştırmak için kullanılmaktadır. Havalandırma için pencerenin açılmasının yeterli gelmediği durumlarda fan ve körüklerden de yararlanılabilmektedir.Öte yandan havalandırma sistemleri konusunda karşınıza birçok seçeneğin çıkabileceğini söylemekte mümkündür. Bu seçenekler, alana, kullanım amacına ve daha birçok faktöre göre tercih edilmektedir.
Öte yandan havalandırma sistemleri çeşitleri de, kullanım alanına göre tercih edilmektedir. Çünkü her kullanım alanının kapasitesi farklı olmakta dolayısıyla da ihtiyaç miktarı değişiklik gösterebilmektedir.
HAVALANDIRMA ÇEŞİTLERİ;
a.Lokal Havalandırma :
Büro, ofis, yaşam odası gibi yerlerin havalandırılmasıdır.Bu iş için genellikle tek başına çalışan ve duvar veya cama takılabilen 220V gerilimli elektrik motorlu basit aspiratörler kullanılır.Kanal tesisatı yoktur.
b. Merkezi Havalandırma ;
Bilhassa insanların yoğun bulunduğu ortamların tamamı tek merkezden havalandırılması için yapılan iştir.Bu iş için genellikle Hücreli aspiratör, kanal tesisatı kurulur.
c. Davlumbaz Havalandırması :
Bu bilhassa yanar ocaklar üzerine davlumbaz kurulması ve ocak gazının hava kanalları ile dışarı atılması işidir.Halk arasında havalandırma bilinir.Aslında yanık gazların dışarı atılmasıdır.